Pobjeda Serdarušića, Prižmić u ponedjeljak otvara glavni turnir na središnjem terenu

2 lipnja, 2024

Od četvorice hrvatskih tenisača koji su nastupili u kvalifikacijama za ATP Challenger “Zagreb Open”, samo je 27-godišnji Nino Serdarušić uspio proći prvu prepreku i stići na jednu pobjedu od plasmana u glavni turnir.

Serdarušić (ATP – 358.) je na središnjem terenu teniskog kompleksa na zagrebačkoj Šalati svladao latvijskog reprezentativca Roberta Štrombachsa (ATP – 402.) sa 6-3, 6-4. Latvijac je u drugom setu poveo 3-1, ali je Serdarušić odmah vratio ‘break’ i do kraja meča izgubio još samo jedan gem.

Serdarušićev sljedeći suparnik je Turčin Yanki Erel (ATP – 390.) koji je u prvom kolu svladao hrvatskog igrača s pozivnicom 26-godišnjeg Domagoja Bilješka sa 6-4, 6-2.

Ni preostala dva domaća predstavnika koji su dobili pozivnicu za kvalifikacije nisu bili bolje sreće. Za 16-godišnjeg Emanuela Ivaniševića je prvi nositelj kvalifikacija, 26-godišnji Španjolac Carlos Taberner (ATP – 309.) , bio prevelik zalogaj. Španjolski tenisač je za 62 minute došao do uvjerljive pobjede 6-1, 6-1.

Dobro se u prvom setu držao 17-godišnji Lovro Maričić, koji je protiv Nizozemca Guya den Oudena (ATP – 366.) dvaput imao prednost ‘breaka’ (1-0, 3-2), ali je u oba navrata odmah gubio svoje servise. Nizozemski tenisač je na kraju za 73 minute došao do pobjede 6-3, 6-2.

Završno kvalifikacijsko kolo će biti odigrano u ponedjeljak, kad će započeti i glavni turnir “Zagreb Opena”.

U nedjelju je napravljen i ždrijeb turnira parova. U njemu su se našla dva hrvatska para s pozivnicima i još dvojica hrvatskih igrača koji će zaigrati s inozemnim partnerima. Nino Serdarušić i Slovenac Blaž Rola, prošlogodišnji pobjednici umaškog ATP turnira, u prvom će kolu igrati protiv Španjolca Daniela Rincona i Nizozemca Marka Vervoorta.

Zvonimir Babić za partnera ima Amerikanca Nicolasa Morena De Alborana, a suparnici u prvom kolu su im Britanac Scott Duncan i Amerikanac Hunter Reese.

Vito Horvat i Emanuel Ivanišević su dobili pozivnicu, a ždrijeb im je dodijelio Izraelca Daniela Cukiermana i Austrijanca Davida Pichlera. S pozivnicom nastupa i par Matej Dodig – Luka Mikrut, a njih u prvom kolu čekaju drugi nositelji, subotički blizanci Ivan i Matej Sabanov, koji su nekada igrali pod hrvatskom zastavom, a danas predstavljaju Srbiju.

U ponedjeljak će biti odigrani i prvi mečevi glavnog turnira, a najviše pozornosti će privući dvoboj najbolje rangiranog hrvatskog tenisača na ovom turniru i prošlogodišnjeg pobjednika juniorskog Roland Garrosa, 18-godišnjeg Dine Prižmića, protiv Tunižanina Aziza Dougaza (ATP – 233.). Dvoboj će biti odigran na središnjem terenu teniskog kompleksa u SRC Šalata, a neće započeti prije 15 sati.

Jutarnji kvalifikacijski program će započeti u 10.30 sati, a prvi će na središnjem terenu za mjesto u glavnom turniru igrati Nino Serdarušić i Turčin Yanki Erel.

Ulaz na sve terene je slobodan.